Kriseteamene har i tillegg en oppgave i å medvirke til at rammede og berørte enkeltpersoner, familier og lokalsamfunn får tilbud om forsvarlig psykososial oppfølging og støtte fra det ordinære tjenesteapparatet i etterkant av kritiske hendelser.
Det psykososiale kriseteamet eller deler av teamet, kan aktiveres ved hendelser av mindre omfang, som kan virke traumatiserende for enkeltpersoner, familier og nettverk innen kommunen. Erfaringer viser at det ved enkelte hendelser kun vil være et fåtall av kriseteamets medlemmer som er involvert i oppfølgingen. Eksempel på hendelser av mindre omfang kan være selvmord, brå og uventet død ved ulykker eller drap.
Vurdering av behov
Kriseteamet mobiliseres etter vurdering av behov av nødetatene, legevakt/AMK eller kommunal kriseledelse. Kriseteamet kontaktes av Gjøvik interkommunale legevakt etter anmodning fra en av disse instansene. Den enkelte innbygger kan ikke selv kontakte kriseteamet hvis en har ønske om hjelp.
Det psykososiale kriseteamet bistår rett etter en alvorlig hendelse der det er vurdert nødvendig, i en kort periode. Dersom det er behov for langvarig oppfølging, vil saken overføres til det ordinære tjenesteapparatet.
Oppfølging
Opplever du at du trenger psykososial oppfølging, kan du ta kontakt med din fastlege eller helsesykepleier (barn og unge). Ved behov for øyeblikkelig hjelp, ring legevakt (116 117) eller 113.
Det finnes også en rekke ideelle og frivillige organisasjoner som kan hjelpe deg etter en alvorlig hendelse, for eksempel LEVE – Landsforeningen for etterlatte ved selvmord (telefon: 91 31 98 34).