Østre Toten kommune

Koordinator og individuell plan

Når du har behov for langvarige og koordinerte helse- og omsorgstjenester, har du rett til å få oppnevnt en koordinator og/eller en individuell plan (IP), dersom du ønsker det. En individuell plan er et verktøy som hjelper deg med å sette langsiktige mål for hvordan du skal mestre hverdagen din, og sikrer at tjenestene du mottar er samordnet og tilpasset dine behov.

Koordinator

Alle som har behov for langvarige og koordinerte tjenester, har rett til både en individuell plan og en koordinator. Det er viktig å merke seg at du kan søke om å få en koordinator selv om du ikke ønsker å utarbeide en individuell plan. Dette sikrer at du fortsatt får nødvendig oppfølging og koordinering av tjenestene dine.

En koordinator fungerer som din kontaktperson og samarbeider tett med deg om innholdet og fremdriften i din individuelle plan. Koordinatoren kan gjøre samarbeidet enklere og mer tilpasset. Koordinatoren har ansvar for å sikre at planen blir fulgt opp, og at dine behov og mål blir ivaretatt gjennom en helhetlig tilnærming.

Det er koordinerende enhet i kommunen som har det overordnede ansvaret for å oppnevne en koordinator. Denne enheten sørger også for nødvendig opplæring og veiledning av koordinatoren, slik at vedkommende er godt rustet til å ivareta dine behov.

Barnekoordinator

Familien har rett til barnekoordinator når alle disse vilkårene er oppfylt:

  • Familien venter barn eller har barn under 18 år
  • Barnet har alvorlig sykdom, skade eller nedsatt funksjonsevne
  • Barnet vil ha behov for langvarige og sammensatte eller koordinerte helse- og omsorgstjenester og andre velferdstjenester

For familier som har eller venter barn med store og sammensatte behov, kan det oppnevnes en barnekoordinator dersom det er behov og et ønske om det. Barnekoordinatorens oppgave er å bidra til et helhetlig og koordinert tjenestetilbud for både barnet og familien. Dette innebærer at familien og barnet får den hjelpen de trenger, og at de ulike tjenestene som er involvert, samarbeider godt. Barnekoordinatoren er familiens og de ulike tjenestenes kontaktperson, og spiller en nøkkelrolle i å sørge for at tjenestetilbudet er godt koordinert.

Individuell plan

En individuell plan er viktig fordi den sikrer at tjenestene du mottar, fremstår som helhetlige og er i tråd med dine egne målsettinger. Planen skal bidra til at du får et koordinert og individuelt tilpasset tjenestetilbud. Kommunen har ansvar for at det til enhver tid er én koordinator som har hovedansvaret for å følge opp deg som tjenestemottaker.

Planen gir en god oversikt over hvem som har ansvar for oppfølging på ulike områder. Den inneholder en oversikt over mål som er viktige for deg, og hvilke tiltak som kan bidra til å nå disse målene. Dette gjør at alle som yter tjenester, jobber mot de samme målene, til det beste for deg.

Som hovedregel kan en individuell plan (IP) ikke utarbeides uten ditt samtykke. Dette innebærer at du selv må gi tillatelse til at planen skal lages og følges opp. Koordinatoren din vil hjelpe deg med å gi dette samtykket tidlig i prosessen. Det er viktig at du forstår hva en individuell plan innebærer, og hvordan den kan hjelpe deg, før du gir ditt samtykke.

Østre Toten kommune bruker verktøyet Visma Flyt Samspill for å gjøre samarbeidet rundt den individuelle planen enklere og mer effektivt. Dette verktøyet fungerer både som en kommunikasjonsplattform og et elektronisk møtested for alle som er involvert i din individuelle plan.

Slik søker du 

Dersom du ønsker å søke om koordinator, barnekoordinator eller individuell plan, søker du elektronisk.

Elektronisk søknad

Vi foretrekker å motta søknader elektronisk, men dersom du ikke har mulighet til å fylle ut elektronisk søknadsskjema, bruk dette PDF-skjemaet: Søknad om koordinator - barnekoordinator - individuell plan (PDF, 250 kB). Print ut skjemaet og send det per post til Østre Toten kommune, Postboks 24, 2851 Lena (merk konvolutten koordinator, barnekoordinator, individuell plan).

Samtykke 

Som hovedregel skal ingen utarbeide en individuell plan for deg uten at du samtykker til det. Koordinatoren går gjennom samtykket med deg tidlig i planarbeidet.

Ungdom over 16 år skal selv samtykke til individuell plan hvis de er i stand til det. Dersom den som får individuell plan ikke har samtykkekompetanse, har nærmeste pårørende rett til å medvirke.

Klage 

Det kan klages på at man ikke får utarbeidet en individuell plan, at man ikke har fått være med på å utforme planen eller at planen ikke følges opp. Klagen sendes koordinerende enhet ved tildelingsenheten som videresender klagen til rette instans. Dersom klagen ikke tas til følge videresendes klagen til fylkesmannen.

Film fra Helsedirektoratet

De fleste trenger hjelp fra velferdstjenester i løpet av livet, og mange vil også trenge hjelp fra flere ulike fagpersoner og tjenester. Har du behov for langvarige og koordinerte tjenester, skal du tilbys individuell plan og koordinator.  

Hensikten med dette er at tjenestene samhandler og er koordinert slik at personer med sammensatte utfordringer får et helhetlig og individuelt tilpasset tjenestetilbud. Denne filmen illustrerer hvordan tjenestene kan arbeide strukturert mot brukers mål.

Anne Brandal Rognstad
barne- og systemkoordinator for individuell plan og koordinering
E-post
Telefon 90 29 19 40
Mobil 90 29 19 40