Østre Toten kommune

Egenberedskapsuke

Egenberedskapsuka 2024 gjennomføres i uke 44 (28. oktober–3. november). Norske myndigheter anbefaler at flest mulig er forberedt på å klare seg selv i en uke. Det er fordi kommuner og nødetater må prioritere de som ikke klarer seg uten hjelp i en krise.  
Les mer på sikkerhverdag.no.

Krav til hyttegjerder og gjerder rundt biler

I Østre Toten kommune har vi klare bestemmelser om hvordan hyttegjerder skal utformes. Det er bare tillatt å sette opp gjerder i treverk. Nettinggjerder og bruk av strømtråd er ikke tillatt. Dette er for å hindre at beitedyr og vilt skader seg.

Uavhengig av lokale bestemmelser, sier dyrevelferdsloven at gjerder skal være utformet slik at beitedyr og vilt ikke kan skade seg. Allmenningene, beitelagene og kommunen samarbeider om å trygge beiteområdene.

Både sau og kyr mister respekt for tau og strømtråder uten strøm. Kommunen får årlig tilbakemeldinger om husdyr som skader seg i gjerdetråder og dårlig vedlikeholdte nettinggjerder. Et annet problem er at dyr kommer seg innenfor gjerdet og ikke ut igjen.

Etter 2008 har kommuneplanen og reguleringsplaner fått klare regler for utforming av gjerder, og for hvor stort areal hytteeiere kan gjerde inn. Kommunen vil følge opp ulovlige gjerder i samarbeid med allmenningene og beitelagene.

Hvis du ser et gjerde som ikke er i tråd med bestemmelsene, og som kan være til fare for dyr, tar vi gjerne imot tips.

Sikring av bilen din mot skader

I beitesesongen, når bilen din står parkert, kan du sette opp et midlertidig gjerde rundt bilen for å unngå at den blir skadet av beitedyr. Dette gjerdet kan kun stå der mens bilen står parkert på stedet. Hvis dere er flere hytteeiere som ønsker å sette opp gjerde rundt en felles parkeringsplass, skal dere henvende dere til allmenningen. Allmenningen skal avklare med kommunen om dette er et søknadspliktig tiltak. Utformingen av gjerdet skal følge samme prinsipper som for hyttegjerder.

Har du hytte innenfor et område med reguleringsplan? Da gjelder disse reglene:

  • Det er tillatt å gjerde inn et areal på inntil 300 kvadratmeter, inkludert arealet av bygninger.
  • Områder som kan gjerdes inn er fortrinnsvis oppgruset areal og arealer med begrenset beiteverdi.
  • Gjerdet kan være inntil 1,1 meter høyt. Det skal utformes og vedlikeholdes slik at beitedyr ikke kan komme til skade. Maksimal avstand mellom gjerdebord skal ikke være over 10 cm. Ved bruk av skigard kan gjerdestaurene være høyere enn 1,1 meter
  • Gjerdet skal underordne seg helhetsinntrykket i området, og ikke virke dominerende.
  • Gjerdet skal oppføres i tre, og ha mørk og matt farge.
  • Portaler er ikke tillatt. Grinder skal slå utover.
  • For hytter som ligger mindre enn 25 meter fra vann, er det ikke lov med inngjerding i retning fra hytta mot vannet.
  • Gjerdet skal ikke være til hinder for fri ferdsel.
  • Du må innhente tillatelse fra allmenningen som grunneier før du setter opp gjerde.

Har du hytte som ligger i et område uten reguleringsplan? Da gjelder disse reglene:

  • Det er tillatt med inngjerding av hyttas inngangsparti, begrenset til inntil 4 meter fra hyttevegg og et inngjerdet areal på 30 kvadratmeter. Dette inkluderer eventuelle terrasser og inngjerdete plattinger.
  • Gjerdet kan være inntil 1,1 meter høyt. Det skal utformes og vedlikeholdes slik at beitedyr ikke kan komme til skade. Ved bruk av skigard kan gjerdestaurene være høyere enn 1,1 meter.
  • Gjerdet skal underordnes helhetsinntrykket av området, og ikke virke dominerende.
  • Portaler er ikke tillatt. Grinder skal slå utover.
  • For hytter som ligger mindre enn 25 m fra vann, er det ikke lov med inngjerding i retning fra hytta mot vannet.

Har du et gjerde som er satt opp før 2008? Da gjelder kun dyrevelferdsloven

Bestemmelser i reguleringsplaner og kommuneplanens arealdel gjelder fra de er vedtatt. Har du et gjerde som er lovlig satt opp før 2008, kan du beholde gjerdet. Dette gjelder selv om det ikke følger bestemmelsene i kommunens planer. Du har likevel et ansvar for at gjerdet ditt er utformet slik at beitedyr og vilt ikke kan skade seg. Etter dyrevelferdsloven § 15 gjelder følgende regler:

  • Bygninger, gjerder og andre mindre innretninger skal utføres eller oppføres og holdes ved like slik at dyr ikke utsettes for fare for unødige påkjenninger og belastninger.
  • Det skal ikke brukes piggtråd i gjerde for å regulere dyrs ferdsel.
  • Den som er ansvarlig for bygningen, gjerdet og innretningen, skal føre nødvendig tilsyn med disse og gjennomføre nødvendige tiltak for å kunne oppdage, forebygge og avhjelpe fare for unødige påkjenninger og belastninger. 

Det er Mattilsynet som har ansvaret for å følge opp bestemmelsene i dyrevelferdsloven.

Kirsten Andersen
Arealplanlegger
E-post
Telefon 90 10 26 84