Men i løpet av 2022 har samtlige sektorer sett et behov for å se på egen metodikk og organisering. Derfor har kommunedirektørens ledergruppe (KLG) nå bestilt et prosjekt der vi har et helhetlig og tverrsektorielt blikk på organisasjonen, samtidig som bestillingen fra KLG består av fem forskjellige utgangspunkt og ønsker for prosessen.
Prosessen starter for fullt til høsten for å sette sektorene i stand til å nå sine mål, og prosjektet skal være ferdig 15. november 2023.
Felles bilde
For å møte demografisk utvikling og krevende rammebetingelser er Østre Toten kommune avhengig av å være lærende og å gjennomføre nødvendige omstillinger ved behov. For å inneha god omstillingsevne og kompetanse til dette må kommunen ha framtidsrettet arbeidsgiverpolitikk, godt lederskap og aktivt medarbeiderskap.
Sektor for stab og støtte
Strategien til sektoren vil videreutvikles samtidig som den formaliserer og operasjonaliserer sine oppgaver etter re-etablering høsten 2022. De særskilte fokusområdene nevnt over kommer i tillegg til implementering av tiltak for allerede definerte utfordringer. Dette være seg etablering av nye funksjoner for å ivareta trygg digitalisering, forvaltning av IT-løsninger satt bort til Ikomm AS, organisasjonsendring i stab og støtte samt direkte oppfølging av sektorer for økonomiforvaltning.
Sektor for samfunn (SAM)
Presset økonomi og lite økonomisk handlingsrom legger en begrensning på utviklingsrelatert arbeid. Arbeid med driftsrelaterte oppgaver tar mer og mer tid. Sektoren er preget av flere små og til dels sårbare enheter. Det er utfordrende å til enhver tid ha tilgang på nødvendig nøkkelkompetanse i alle deler av sektoren. I 2023 vil sektoren gjennomgå og vurdere hvordan dette kan møtes i årene framover.
Sektor for helse, omsorg og velferd (HOV)
Sektoren jobber med hovedstrategier, tidlig innsats, bolig og stedsutvikling og omstilling, organisasjonsutvikling og digitalisering.
Sektor for barn og oppvekst (BOO)
Det er behov for å se bredt på sektoren, og i løpet av 2023 sette i gang en utviklingsprosess. Prosessen vil ta utgangspunkt i politiske vedtak, og målet er en hensiktsmessig og effektiv organisering av sektoren som underbygger dreiningen mot tidlig og helhetlig innsats i tråd med rammene. Det å se på ressurser i sammenheng på alle nivåer vil være vesentlig. Ut fra rammebetingelsene vil det legges til grunn en forventing om faglig og økonomisk gevinst fra arbeidet videre i økonomiplanperioden.
Styrings- og prosjektgruppe
Østre Toten kommune har hatt ute en anbudskonkurranse i forbindelse med prosjektet, og KS Konsulent vant anbudet og stiller med prosjektleder. Prosjekteier er kommunedirektør Ole Magnus Stensrud, og i tillegg til han utgjør styringsgruppa i prosjektet:
Styringsgruppe:
- Kommunedirektør: Ole Magnus Stensrud
- Nito: Yngve Bakken
- HOV: Berit Elisabeth Nygård
- BOO: Anne Grethe Hole Stenerud
- SAM: Bjørn Eng
- Stab og støtte: Liz Merete Tangen og Nils Ole Balke
Vår interne prosjektgruppe består av følgende ansatte:
- Leder: Gudrun Fodstad
- NAV: Ørjan Gangnes
- HOV: Lisa Marie Skullerud
- SAM: Linn Cathrine Sørensen
- BOO: Toril Walby van Dijk
- Stab og støtte: Turid Sommerstad
- Utdanningsforbundet: Linn Therese Myrvold eller Ann Mathilde Jostad
- Fagforbundet: Inger Bakken
- HVO: Erik Cato Haug
Det har skjedd noe endring i bestillingen til prosjektet fordi kommunalsjef Espen Granberg Johnsen slutter i Østre Toten kommune 1. juli, slik at prosjektet også vil ha et blikk rettet mot organisering av sektorstrukturen. Vurdering av sektororganiseringen vil starte opp i august, og skal være fullført 15. september 2023.
Prosjektet er delt opp i fire faser
Det vil bli gjennomført spørreundersøkelse, tverrfaglige fokusintervjuer, arbeidsverksteder med ansatte, ledere og tillitsvalgte for å sikre forankring i organisasjonen. Dette vil skje etter 15. september 2023.